nieuws

Hier vind u het laatste nieuws van Stichting Tsjernobyl "kind te gast".

Nieuws lijst:


Belangrijke beslissing van Stichting Tsjernobyl kind te Gast

10/8/2017 >> Top <<

Beste  geïnteresseerden,  

 

In september heeft het bestuur de gang van zaken van de afgelopen jaren geëvalueerd.

Na een lange en intensieve bespreking hebben wij het volgende geconstateerd:

 

- de laatste jaren wordt het steeds moeilijker om gastouders te vinden,

- er worden daardoor steeds minder kinderen uitgenodigd,

- de grote inzet door en belasting voor eenieder, die zich voor de stichting inzet, is niet in verhouding 

  ten opzichte van het resultaat,

- doordat er steeds minder kinderen kunnen worden uitgenodigd, lopen de kosten per kind ieder jaar op,

- het gedekt krijgen van de onkosten wordt steeds moeilijker.

 

Overwegende het bovenstaande heeft het bestuur in samenspraak met de werkgroep van Stichting “Tsjernobyl, Kind te Gast” het volgende besloten:

 

Het bestuur van Stichting “Tsjernobyl Kind te Gast” zal in 2018 geen kinderen uitnodigen. Wij zullen ons het komende jaar gaan herbezinnen over de toekomst van de Stichting. 

  

We vinden dit natuurlijk ook erg jammer, maar zijn van mening dat het niet anders kan!

 

 

Wij vertrouwen erop, dat u ons besluit respecteert.

 

Met vriendelijke groeten,

  

Bestuur Stichting “Tsjernobyl, Kind te Gast”

 


In memoriam Jo Hesdal

6/15/2017 >> Top <<

Beste gastouders en volgers van Stichting Tsjernobyl kind te Gast,
 
Afgelopen week ontvingen wij het droevige bericht dat Jo Hesdal is overleden op 12 Juni jl.
 
Een zeer gewaardeerd man die geliefd was bij iedereen. Jo en zijn vrouw Keet hadden al vele jaren gastkinderen uit Wit-Rusland, die ze hebben zien opgroeien van kleine kindjes tot prachtige volwassen mensen.
 
Een man die zich met hart en ziel inzette voor onze stichting.
Die vele activiteiten mee begeleidde  maar die zelf ook prachtige dagen voor de groep uit Wit-Rusland organiseerde waar de kinderen konden ravotten en met veel plezier op kunnen terugkijken.
 
Iedereen is diep bedroefd dat Jo is overleden.
 
We wensen Keet en hun familie heel veel sterkte toe bij dit grote verlies.
 
Namens bestuur en werkgroep, Stichting Tsjernobyl kind te Gast

ervaringen van een nieuw gastgezin

6/19/2016 >> Top <<

Goedemorgen allemaal,

onderstaand een stukje dat ik graag met jullie delen.

het is geschreven door een nieuw gastgezin en het beschrijft op een mooie wijze hun ervaringen tot nu toe.

daarom heb ik ook toestemming gevraagd om dit met iedereen te delen.

geniet ervan!!!

Martijn, bedankt voor je bijdrage.


De komst van Aliaksandra.​​​​​18-6-2016

 

Het zal ongeveer een half jaar geleden zijn dat ik bij de frituur in Margraten in een regionaal blad zag dat er gastouders gevraagd werden voor kinderen die getroffen waren door de straling van de ramp in Tsjernobyl in 1986.

Als docent natuurkunde wist ik door mijn lessen over straling als geen ander wat voor een gevolgen dit voor de omgeving en de omwonenden had. Het jaar ervoor had ik ook al eens een artikel van de stichting Kind te Gast gelezen, maar wegens gezondheidsredenen van mijn vrouw leek het toen  nog geen goed idee om een maand lang voor een extra kind te zorgen, naast de twee kinderen (6 en 8) die we hebben.

Na de informatie op de website van de stichting te hebben gelezen en een infoavond te hebben bezocht, was het voor ons duidelijk. We wilden een kindje in huis om iets speciaals te bieden en onze kinderen laten zien dat niet iedereen het vanzelfsprekend zo goed heeft of gezond is.

Ongeveer een maand voor de komst kregen we te horen dat er een meisje van 8 jaar uit Minsk zou komen. Er was gekozen voor iemand die zich bij ons thuis zou voelen. Een meisje leek in onze gezinssituatie het beste te passen. Het meisje zou o.a. van piano spelen, zingen en gymnastiek houden. Dit waren ook precies de hobby’s waar ons gezin veel mee bezig was, dus dat beloofde veel goeds.

Onze kinderen vonden het net als wij erg spannend en keken uit naar de komst van het meisje uit Minsk; Aliaksandra. Ze had al een foto van ons ontvangen, maar wij nog niet van haar.Wij wisten dat ze leverkanker had gehad, maar nu weer gezond was en gezond genoeg voor een reis van een maand naar Nederland.

Wat leek het ons moeilijk voor haar moeder om haar meisje van acht jaar ‘jong’ zo toe te vertrouwen aan een gezin duizenden kilometers verder weg. Dan moeten ze toch een erg zware tijd gehad hebben en haar het beste te willen geven leek ons.

Op zondag 5 juni was het dan zo ver. De bus uit Minsk kwam rond een uur in de middag in Vilt aan. Wie zou Aliaksandrazijn ? Veel gastouders kenden ‘’hun’’ kind omdat ze al een aantal jaar hetzelfde kind op bezoek kregen. Sommige gastouders zouden twee kinderen in huis krijgen.

Een meisje met een paar zware tassen en een Hello Kitty petje sprak ik aan met de vraag of zij Aliksandra was. ’Da’; zei ze. Ze zag er vrolijk, leuk en niet vermoeid uit. Het was een reis van rond de dertig uur met de bus, maar ze was goed uitgerust.

Mijn dochtertje van 8 (Malini) gaf haar direct een handje en samen liepen ze hand in hand naar binnen voor verdere info over de komende maand. Er was een arts bij en twee tolken voor extra ondersteuning waar nodig.

Eenmaal thuis aangekomen werd er met moeder gebeld. Nadat we er achter kwamen dat ook mama Whatsapp had, scheelde dit aanzienlijk in de kosten en was het super leuk om dagelijks enkele foto’s of filmpjes te sturen. Haar moeder was blij dat Sacha (dit is blijkbaar de bijnaam van alle Aliaksandera’s) op alle foto’s lachte en was gerustgesteld dat haar dochter zich op haar gemak leek te voelen.

 

Ik zette Sacha eens achter mijn keyboard om te kijken of er iets zou gebeuren……Ze legde de handen in een ingewikkelde houding en speelde al een prachtig stuk. Deze meid had echt talent dacht ik direct. De halve dag liep ze op haar tenen. Zo te zien hadden we een fanatieke muzikante/gymnaste in huis. Ik als eveneens fanatieke hobby muzikant was natuurlijk wel blij met zo’n muzikale aanwinst gedurende een maand. Mijn vrouw moet soms nog even wennen aan de opera oefeningen als ze hoofdpijn had…….

Er ontstond vanaf het eerste moment een superklik met mijn dochter Malini. Gebarentaal was de enige taal die te begrijpen was. Google translate en een boekje met plaatjes en wat tekst bood ook nog wel uitkomst. Af en toe wel lastig, maar zolang alles goed gaat is communiceren zonder heldere taal niet zo belangrijk. Pas als er problemen ontstaan wordt dit pas echt belangrijk.

De eerste dagen zagen we bij Sacha nog wel dagelijks wat traantjes en moest ze vaker even met mama bellen. De uitstapjes met de groep vond ze erg leuk, maar ze kwam wel meestal flink vermoeid terug.

Sacha is een paar keer meegegaan naar de basisschool. Tijdens een gymnastiekdemonstratie in de pauze stonden alle kinderen van Malini’s groep perplex hoe atletisch Sacha was. De jongens wist Sacha goed van zich af te slaan, want die begonnen direct van alle kanten met haar te flirten.

Tot nu toe hebben we dus een super leuke tijd samen gehad de eerste twee weken. Het is wel af en toe intensief voor mijn vrouw met een extra kind erbij, maar we krijgen en geven er ook veel geluk en liefde voor terug. 

Het is mooi om iets te leren van een andere cultuur en gewoontes. Als de omstandigheden het toelaten lijkt het ons super Sacha volgend jaar weer terug te zien.

Bedankt voor de fantastische dag die jullie de kinderen uit Rusland geboden hebben. Ze waren bloedfanatiek en hebben zich goed vermaakt en tevens lekker gegeten (net als ik…..).

 

Met vriendelijke groeten,

 

Martijn van de Venne


BENEFIETAVOND ZATERDAG 9 APRIL A.S.

2/25/2016 >> Top <<

Hier is dan de poster van de Benefietavond die op zaterdag 9 Aptil as wederom wordt gehouden in De Harmoniezaal te Heer/ Maastricht.

Zoals jullie zien hebben we ook dit jaar weer TOP artiesten, dus ben er op tijd bij want VOL is VOL en OP is OP !!!!

Gastouders kunnen ook rechtstreeks via Willemien Hoogstad, entreekaartjes reserveren. Deze zullen dan op de avond zelf klaar

liggen en u betaald dan de voorverkoop prijs van € 6,00.

Reserveringen dan wel graag via emailadres : 4willy@live.nl

 

Wij wensen iedereen alvast een gezellige avond toe.

 

klik op onderstaande link en de poster opent zich.


image.jpeg


Nieuws over de kledingbeurs

9/7/2015 >> Top <<

Beste gastouders,

Het verzamelen van kleding is voor ons een goede bron van inkomsten en één van de belangrijkste vaste bronnen en manier om geld te verzamelen, zodat de gastkinderen het volgend jaar weer kunnen komen.

Dus verzamel a.u.b. goed  voor ons!

Er zijn verschillende inzamel punten, dus vast wel een bij u in de buurd.
 

Stichting opnuuj
Hoofdstraat 32 
Hoensbroek
op vrijdag tussen 10-14 uur en zaterdag tussen 10-17 uur en op afspraak via info(a)opnuuj.nl of voorkitty(a)gmail.com
Bij afleveren duidelijk vermelden dat het voor "Belaruskids" is.

Vicky Pluymaekers
Pets Place
Dr.Erensstraat 2
6301 XL Valkenburg.
043-6090035

Jo en Keet Hesdal
Julianastraat 14
6285 AJ  Epen
06-12224841

Léon en Diana Wentink.
Heerlenersteenweg 77
6466 KS  Kerkrade
 


Het is niet meer mogelijk om de gebruikte kleding naar de school van Ton  te brengen.
Deze school is gesloten en wordt afgebroken.

Werkgroep Kledingbeurs

Stichting Tsjernobyl Kind te Gast


Kort verslag van de Benefietavond op 11 april j.l.

4/29/2015 >> Top <<

Een beetje laat maar dan nu toch een kort verslag van de Benefietavond op 11 april j.l. En een woord van dank!!!

Het was een geslaagde avond. We hadden top artiesten, er heerste een gezellige sfeer en de workshop van de Revival Country Dancers viel ook erg in de smaak. Het enige waar het aan ontbrak was NOG meer reclame, maar zoals iedereen weet draaien we op vrijwilligers en wordt alles via sponsoring geregeld. De posters en flyers worden zo breed mogelijk verspreid en opgehangen, we gebruiken facebook reclame, er wordt via Falcon Radio en diverse andere radio zenders aandacht voor deze avond gevraagd. De artiesten hebben pro deo aan deze avond en dit goed doel meegewerkt. Hiervoor natuurlijk onze dank want ze hebben een fantastische sfeer verzorgd. Ook een woord van dank aan Groen Rijk Berg en Terblijt, voor de prachtige bloemen die ze verzorgd hebben voor de artiesten. Dan natuurlijk een blijk van waardering voor onze top DJ Dave die op uitstekende wijze zorg heeft gedragen voor de muziek.

Ook danken we de eigenaar en het personeel,  van De Harmoniezaal te Heer voor de uitstekende service en bediening. Verder onze dank voor iedereen die heeft bijgedragen aan deze avond.

John en Sunanda van Dick hebben nog Kind te gast kaarten kunnen verkopen, hetgeen er toe heeft bijgedragen dat al met al we toch nog een aardig bedrag bij elkaar hebben gekregen en we dan ook besloten hebben om volgend jaar een derde benefietavond te gaan organiseren. De datum staat vast op 9 april 2016 en we mogen nu al verklappen dat er weer fantastische artiesten zullen komen optreden, waaronder ook Erwin Brepoels zijn toezegging heeft gedaan om te komen optreden.

Kortom we gaan er weer voor en gaan op nog uitgebreider wijze proberen de aandacht op ons goed doel te vestigen.

Maar nu gaan we eerst weer naar de komst van " onze " kinderen uit Wit-Rusland en samen maken we er weer een gezellige en waardevolle maand van.

Alvast veel plezier gewenst in Juni 2015.

Willemien Hoogstad - Bessems

 

 

 

 


Gastkind van Fam Bartelet doet mee aan Belarus got talent

2/18/2015 >> Top <<


Lees meer...
Gastkind van Fam Bartelet doet mee aan Belarus got talent

Beste gastouders, Dit moeten jullie zien!!

Yevgenia Novik , gastkind van familie Bartelet heeft in Belarus meegedaan aan een soort talentenjacht.

Dit is absoluut de moeite waard om te kijken want dit bezorgt je KIPPEVEL!!

Veel plezier, geplaatst door Willemien Hoogstad met dank aan Sandy Bartelet.


BENEFIETAVOND zaterdag 11 april as

1/14/2015 >> Top <<

Goedemiddag allemaal,

Even een reminder: op zaterdag 11 april as wordt de tweede benefietavond gehouden in de Harmoniezaal Te Heer Maastricht.

Er is weer een uitgebreid programma, met diverse lokale artiesten die weer voor ons zullen optreden, er is tijd en ruimte om een dansje te maken, kortom wil je een gezellige avond : noteer dan de datum in je agenda!!

Natuurlijk is de gehele opbrengst ten behoeve van de stichting. 

Nadere details volgen nog. 

Met vriendelijke groet,

Willemien Hoogstad-Bessems

Secretaris PR en Sponsoring Stichting Tsjernobyl kind te Gast


EHBO-DOZEN VOOR STICHTING TSJERNOBYL “KIND TE GAST”

12/16/2014 >> Top <<

“DeBesteEHBODoos” heeft in samenwerking met Vixia EHBO-koffers gedoneerd aan stichting tsjernobyl “kind te gast”. Op de foto v.l.n.r. Peter Schaepkens (bestuurslid stichting), Ton van den Boorn (voorzitter stichting tsjernobyl “kind te gast”) en Evert Jelle van de Ven samen met een van de EHBO koffers.

De koffers worden door een Russische arts, die in de zomer meekomt, meegenomen en aangeboden aan het Oncologisch Kinderziekenhuis te Minsk.


Programma 2014

5/31/2014 >> Top <<

In de afgelopen jaren hebben we diverse tradities gehad zoals het tussendoortje, bezoek tandarts.
Dit jaar heeft de werkgroep het aangedurfd  hier en daar van die tradities af te stappen, en zo een weer een nieuw gevarieerd programma te maken.

We wensen alle kinderen en gastouders een fijne maand.

Programma: http://tsjernobylkindtegast.nl/pdf_upl/schema_activteiten_2014.pdf

(update 02-06-2014)


schema_activteiten_2014.pdf


Tsjernobyl: 25 jaar klinkt langer dan het eigenlijk is

4/21/2011 >> Top <<

25 jaar na de kernramp in Tsjernobyl komt er nog steeds veel schildklierkanker voor onder kinderen in Wit-Rusland. Redenen hiervoor zijn een nieuwe radioactieve stralingsbron, het doorwerken van de enorme hoeveelheden jodium die in 1986 zijn uitgestoten en onwetendheid hierover. 'Mensen in Nederland weten over het algemeen beter wat de gevolgen zijn van de ramp in Tsjernobyl dan mensen in Wit-Rusland', aldus Franka Hummels, journaliste en auteur van het boek 'De Generatorgeneratie', dat in maart uitkwam.

(bron: Volkskrant 21-04-2011)


Lees meer...
Tsjernobyl: 25 jaar klinkt langer dan het eigenlijk is

De gevolgen van de kernramp zijn in Wit-Rusland lange tijd in de doofpot gestopt. Toen in Nederland de spinaze werd vernietigd stonden de mensen in Tsjernobyl nog te dansen in de nucleaire regen. 'Het was 9 mei, een feestdag in Rusland. Ze hadden totaal geen idee wat de gevaren van die regen waren', aldus Hummels. De autoriteiten in de toenmalige Sovjet-Unie hadden de ramp willen verzwijgen. Het ongeluk kwam dan ook pas na twee dagen in de internationale media, nadat Zweden alarm had geslagen over de hoge concentraties radioactiviteit in de lucht. Na die twee dagen begon ook pas de evacuatie van de bewoners van het gebied rond Tsjernobyl. 

De kernramp vond destijds plaats in het huidige Oekraïne, maar op het moment van de explosie stond de wind in noordelijke richting, waardoor de meeste schadelijke stoffen naar het gebied zijn gewaaid wat nu onder Wit-Rusland valt. 

Ongezond leefpatroon
Het is lastig om een verband te leggen tussen de verschillende soorten kanker die onder de bevolking van Wit-Rusland voorkomen en de ramp. 'Het leefpatroon van de mensen daar is altijd al heel ongezond geweest. Ze roken en drinken veel en eten niet gezond. Het risico op kanker is daardoor sowieso hoger. Het is daardoor lastig om te zeggen wat het gevolg is van Tjsernobyl en wat van het leefpatroon', zegt Ronald Smetsers, stralingsdeskundige van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Evacuatiezone
Rond Tsjernobyl is een evacuatiezone van 30 kilometer ingesteld. Hummels: 'Daar mocht van de Verenigde Naties nooit meer iemand wonen. Maar je ziet nu dat steeds meer mensen teruggaan naar het gebied aan de Wit-Russische kant van de grens. De regering voert er een actief herbevolkingsbeleid. Mensen krijgen er gratis water, elektriciteit, telefoon en huisvesting. Daarbij wordt niet gezegd hoe gevaarlijk het er nog steeds is. Natuurlijk gaan er dan mensen wonen.'

Bij radioactieve straling komen er twee stoffen vrij: cesium en jodium. Het duurt eeuwen voordat cesium helemaal afgebroken is. Daarom geldt er in een zone van 100 kilometer rond Tsjernobyl nog steeds een oogstverbod. 'Maar daar houden de Wit-Russen zich niet aan, en ook niet aan het woonverbod', aldus Hummels.

Slachtoffers
Tsjernobyl heeft op 2 manieren tot doden geleid. De directe straling heeft volgens Ronald Smetsers het eerste jaar aan zo'n vijftig mensen het leven gekost. Het ging om een aantal 'liquidators', mensen die waren ingevlogen om het puin weg te scheppen. Op de langere termijn heeft Tsjernobyl ook veel levens geëist, maar het is moeilijk om te bepalen hoeveel precies. Door blootstelling aan de straling hebben mensen, vooral kinderen, meer kans op schildklierkanker krijgen. Het risico op andere soorten kanker wordt ook groter, maar hoe groot precies is niet vast te stellen.

In 2006, twintig jaar na de ramp in Tsjernobyl heeft een aantal organisaties waaronder de Verenigde Naties en het Internationaal Atoomenergieagentschap een rapport gepresenteerd waaruit bleek dat 4000 mensen zijn omgekomen door Tsjernobyl. Daar kwam veel kritiek op van organisaties die zeiden dat dat er veel meer geweest moeten zijn. Volgens Greenpeace kan het uiteindelijke dodental naar aanleiding van de kernramp nog oplopen tot tien- tot honderdduizenden doden, als gevolg van ziektes.